27 Mayıs 2020

KİTAP/ KIRMIZI YUVARLAĞIN BİR HAYALİ VAR




Çocuklarımız için kitaplar alıyor onlar için bu kitapları okuyoruz. Okuduğumuz kitaptan zevk almalarını bazen iletilen mesajı yakalamalarını bazen de yeni şeyler öğrenmelerini umuyoruz. Bazı kitaplar anlatım olarak verimlilik olarak bizi fazlaca tatmin ederken maalesef bazılarının cümle yapılarına bile takılabiliyoruz.
Ben hem içeriğe hem de üsluba önem verenlerdenim. Kitabın konusu kadar yazarın o konuyu işleyiş biçimi, anlatımı, cümle yapısı, kullandığı kelimeler de büyük önem taşıyor benim için. Önem verdiğim bir diğer şey de kitabın çocuğumun düşünce yapısına ve hayal gücüne yapacağı katkı oluyor. Bazen bunların hepsini bir arada bulmak da zor olabiliyor.
Biz böyle bir kitapla karşılaştık.
Kitabın adı KIRMIZI YUVARLAĞIN BİR HAYALİ VAR. Zaten kitabın adında hayal kelimesinin cansız bir varlıkla birlikte yer alması benim ilgimi çekmeye yetmişti.
Kitabı yazan ve resimleyen M. Özgür Akpolat
Kitabın kahramanı kırmızı bir yuvarlak. Kitapta kırmızı yuvarlağın hayaline ulaşmasında farklı geometrik şekillerden ve çizgilerden yardım alması anlatılıyor. Bizler de bir yuvarlağın destekle ve hayal gücüyle neye dönüşebileceğini görüyoruz. Hikayenin sonunda hayallerden bahsedilmesi söyleniyor ve bu gerçekten çok zevkli.
Kitabın son kısmında Yuvarlaklı Fikirler Atölyesi kısmı yer alıyor ve bu kısım hayal gücünü destekleyen harika bir kısım. Çocuklardan farklı boyutlardaki kırmızı yuvarlakları kullanarak farklı fikirlere ulaşmaları isteniyor.
Okurken de etkinliğini yaparken de oldukça keyif aldığımız bir kitap oldu kendisi. Çoğul konuşuyorum çünkü bu kitaptan ben de zevk aldım ve faydalandım.
Emeği geçenlere teşekkürler.

22 Mayıs 2020

KİTAP/ DİNOZORLARIN PEŞİNDE



Dinozor kitaplarımıza devam ediyoruz. Umizoomi Takımının “Dinozorlar Peşinde” olduğu bir kitap. Doğruyu söylemek gerekirse sırf dinozorlarla ilgili olduğu için çok eski basım olmasına rağmen komik bir rakama aldığım ve beklentimin çok üstünde çıkan bir kitap oldu.
Umizoomi takımının dinozor müzesinden kaçan dinozorları Umi şehrinde aramalarını ve onları bulup tekrar müzedeki yerlerini almalarını anlatıyor.
İçinde barındırdığı maceranın yanı sıra okurken çocukları da kitaba katacak etkinlikler yer alıyor.
Kitap Timaş  Yayınları tarafından Etkinlikli Hikaye Kitabı kategorisinde çıkmış. Arka kapakta yer alan kitap kazanımları şöyle:
-          Bir örüntüdeki ilişkiyi belirler.
-          Bir örüntüde eksik bırakılan ögeleri belirleyerek tanımlar.
-          Uzamsal ilişkileri ifade etmek için uygun terimleri kullanır.
Kitap okul öncesi eğitim programını ve ilköğretim 1. Sınıf matematik dersi öğretim programını destekler nitelikte imiş. Yani 5  yaş ve üzeri için uygun bir kitap.
İçinde yer alan örüntü kısımları ve geometrik şekillerin birleşiminden oluşan görseller oğlumun fazlaca ilgisini çekti. Kitap çocuklara yönelik etkinlikler barındırdığı için uyku öncesi kitabı olmaya uygun değil. Gün içinde eğlenceli vakit geçirmek için tercih edilir. Çocuğumuzla eğer istersek kendi katkılarımızı da yaparak bir kitapla birlikte çok rahat bir saati bulan güzel zaman geçirebiliriz.
Evet bu kitap bizim tekrar tekrar okuduklarımızdan oldu. Oğlum içindeki etkinlikleri ezberlemiş olsa da hala büyük keyif alıyor.




15 Mayıs 2020

KİTAP/ DİNOZORLAR



Zaman geçtikçe, çocuklarımız büyüdükçe, çocuklarımızın ilgi alanları ve bizim de beklentilerimiz değiştikçe haliyle birlikte okuduğumuz, incelediğimiz kitaplar da değişiyor. Bir dönem evimizin içi galaksi bizler de birer gezegenken şu sıralar dinozor çağını yaşıyoruz. Dolayısıyla genelde oğlumun ilgilendiği ve merak duyduğu konularla ilgili kitaplar okumayı tercih ediyoruz.
Sizlerle dinozor konulu kitaplar hakkında bilgileri ve düşüncelerimi paylaşmak istiyorum.
1. Bulut ve Dinozor T-Rex
İlk kitabımızın yazarı Burcu Bahar ve resimleyeni Serap Deliorman. Kitap Kırmızı Kedi Yayınevi tarafından çıkarılmış.
Kitap, kitabın kahramanı Bulut’un dinozor sevgisini, dinozorlara ve fosillere olan merakını ve annesinin Bulut için hazırladığı sürprizi anlatıyor. Bazı bölümlerde dinozorlarla ilgili bilgiler yer alıyor.
Aslında okurken merak uyandırıyor ama kitap bitince sanki çocuklar Bulut’un annesinin yaptığı sürprizin kendilerine de yapılması beklentisine giriyorlar.
Kitap 30 sayfa, son sayfasında kitapta anlatılanlarla ilgili sorular yer alıyor. Hayal gücünü geliştirici sorular değil sadece çocuğun dinleyip dinlemediğini ölçen sorular.
Dinozor ve fosillere ilgi duyan çocuklar için iyi bir kitap.
Çocukların bu kitap sayesinde öğrenebileceği bazı kavramlar şöyle:
“teori, göktaşı, fosil, üniversite, etobur, otobur, paleontolog”
2. UTANGAÇOZOR UMUT
İkinci kitabımız 1001 Çiçek yayınlarından çıkmış Brian Moses  tarafından yazılmış, Derin Erkan tarafından Türkçeye çevrilmiş Dinozorların da duyguları vardır! Serisine ait bir kitap.
Aslında ben bu tarz duyguları açıkça dillendiren kitapları pek tercih etmiyorum ama bunu denemek istedik.
Kitapta Umut adında utangaç bir dinozorun ailesinin yardımıyla utangaçlık duygusunu yenmesi anlatılıyor.
Utanma duygusunu tam olarak bilmeyen, anlamlandırmayan çocuklar için ipuçları vererek olumsuz yönlendirici olabilir düşüncesindeyim. Çünkü utangaç dinozor utandığı için bir yerlere saklanıyor, başkalarının karşısında dans edemiyor, arkadaşlarının karşısında konuşamıyor vs.
Ancak bunların benzeri davranışları gösteren çocuklar için de bu durumlardan kurtulmak için örnek olabilir.
Kitapta dinozoru sadece Umut ismiyle adlandırmışlar ve bu durum söyleyiş açısından kolaylık olmuş.
Kitap 31 sayfa. Son birkaç sayfasında aileler ve öğretmenler için notlar yer alıyor.
Kitaplar bu şekilde. Açıkçası iki kitap da oğlumun tekrar tekrar okumak istediği kitaplar arasında giremedi.



10 Mayıs 2020

-TAŞ-



Bir anne ve çocuğu hep düşündükleri, hayal ettikleri yaşamın içindeler… Etrafları yemyeşil kırlar, güçlü ağaçlar ve ağaçların aralarına saklanmış kırların gülen yüzü olan rengârenk çiçeklerle kaplanmış…
Yolun sonu engin, mavinin her tonunu gösteren; belli ki içinde pek çok yaşam barındıran, bazen en masum, en dingin bazen de en hırçın ve öfkeli temizlik ve bereket timsali deniz…
Gökyüzü renklerini cömertçe denizle paylaşıyor… ara sıra bulutları misafir ediyor…
Ve güneş… en heybetli, en cömert, en çok güven veren, en çok umut veren, yaşamak için elimi tutun diyen…
Ortam güvenli… etraf yeşil, karşısı mavi, güneşin eli tutulmuş…
Peki yürüdükleri yol?
Anne inceliyor, ilerleyecekleri yolda yürümeyi deniyor. Taş…
Yol tamamen taşlı… büyük, küçük, sivri… Anne taşlara değmeden aralarından geçerek yürümeyi deniyor. Olmuyor.
Taşları düşünmeden güven içinde olduklarını hissederek yürümeyi deniyor. Olmuyor. Görülmeyen taşlar daha da zorlaştırıyor her şeyi…
Hepsini düşünerek yolunda ilerlemek ya da hepsini görmezden gelerek yolunda ilerlemek mümkün olmuyor. Anne bunu anlıyor ve artık kabulleniyor. İlerlemek zorunda oldukları, üzerine zorlukların döşendiği bir yol var; yol kötü, sonu güzel, etraf cezbedici.
Taşların varlığını kabul edip içlerinden zarar verecek olanları ayırmaya çalışarak, etrafın güzelliğini hissederek, yaşayarak yolda ilerlemek en doğrusu.
Anne çocuğunu karşısına alıp anlatıyor. Her durumu detaylandırarak… birlikte yürüyecekleri yolda bilmesi gereken her şeyi paylaşıyor onunla. Taşlara takılmadan ilerlemeliyiz diyor.
Çocuk her şeyi biliyor artık yürüyecekleri yolla ilgili. Bazen el ele bazen aralarındaki mesafe açılarak başlıyorlar yolculuğa. Güneşin yakıcılığı, çiçeklerin kokusu, kimi ağaçların kırılan dallarına duyulan üzüntü, maviliğin umut şarkısı eşlik ediyor yolculuklarına.
Ayağı taşa takılan çocuk düşüyor yere… Can acısı, dikkatsizliğine duyduğu üzüntü, pişmanlık… yerdeki toz bulutlarını söndürecek kadar ağlıyor çocuk.
Anne…
Annenin nefreti bir taş yüzünden bütün taşları sarıyor… annenin yüreğiyle işbirliği yapan gökyüzü olanca gücüyle sularını yeryüzüne gönderiyor ve yoldaki bütün taşları denize sürüklüyor.
O günden sonra bütün taşlar gökyüzünü yüreğinde barındıranların acısından ve nefretinden korkuyor.
Kimse masumun ayağına takılan bir taş olmuyor…